Leeszaal Rotterdam West

Linux zelf uitproberen


Maak kennis met Linux

Waar en wanneer?

Linux Presentation Day vindt twee keer per jaar plaats in diverse Europese landen. De eerstkomende editie in Leeszaal Rotterdam West vindt plaats op:

 • zaterdag 6 mei van 10 tot 16 uur

Wat is Linux Presentation Day?

Linux Presentation Day (LPD) is een gratis evenement waar mensen kennis kunnen maken met het vrije (en gratis) besturings­systeem Linux. Zo kun je bekijken of Linux iets voor jou is.

Wat is er allemaal mogelijk?

 • Linux uitproberen (er zijn verschillende computers met Linux aanwezig).
 • Linux uitproberen op je eigen laptop zonder installatie. Dus neem je eigen laptop mee! (de software en data op je laptop blijft onveranderd)
 • Installatie van Linux op je eigen laptop onder begeleiding van een LPD-medewerker (zorg ervoor dat er geen bestanden op je laptop staan die je wilt bewaren of maak een back-up van je bestanden).
 • Installatie-dvd of installatie-usb-stick maken, zodat je thuis zelf Linux kunt installeren. Neem zelf een lege dvd of usb-stick mee!
 • Er is geen "klassikale" presentatie maar als je vragen hebt over Linux dan kun je die natuurlijk stellen aan het LPD-team.

En wat is Linux, eigenlijk?

Besturingssysteem

Linux (eigenlijk: GNU/Linux) is een besturings­systeem voor computers, net als bijvoorbeeld Microsoft Windows en Mac OS.

Het besturings­­systeem (in het Engels: operating system of OS) zorgt ervoor dat jij als gebruiker met je computer kunt werken. Het starten van programma's, het verkennen van je harddisk en het opslaan van bestanden, zijn allemaal zaken die mogelijk gemaakt worden door het besturings­­systeem.

Wil je nu al meer weten over Linux? Op internet is heel veel informatie over Linux te vinden, bijvoorbeeld op Martins GNU/Linux Site.

Is Linux iets voor mij?

Linux is mogelijk iets voor jou als je één of meer van de onderstaande punten herkent.

 • Op mijn computer draait Windows XP maar dat is niet meer veilig omdat Microsoft geen updates meer biedt (tijd om over te stappen op Linux!).
 • Mijn computer is oud en niet meer vooruit te branden (Linux draait vaak prima op wat oudere computers).
 • Mijn computer is geïnfecteerd door een virus (Linux is minder gevoelig voor virussen).
 • Ik vertrouw Microsoft en Apple niet als het gaat om mijn privacy (bij Linux staat de vrijheid van de gebruiker en openheid centraal en niet de verkoop van zo veel mogelijk producten aan de consument).
 • Ik wil mijn computer opnieuw installeren maar ik ben mijn licentie-code kwijt (met Linux heb je geen licentie-code nodig).
 • Ik wil mijn besturingssysteem ook op een andere computer installeren maar dat kan/mag niet (Linux kun je installeren op zo veel computers als je maar wilt).
 • Mijn computer doet raar na de laatste update naar Windows 10 (hoogste tijd om over te stappen op Linux!).

Leeszaal Rotterdam West

Leeszaal Rotterdam West is een bewonersinitiatief dat is ontstaan als reactie op de sluiting van veel wijkbibliotheken in Rotterdam. De leeszaal is een publieke ontmoetingsplek, gerund door vrijwilligers, waar je een boek of een krant kunt lezen, boeken kunt lenen (je mag ze zefs houden!) en waar je een kop koffie of thee kunt drinken.

Computers in Leeszaal Rotterdam West

In de leeszaal staan vijf computers (met Linux) waar bezoekers gebruik van kunnen maken. Op Linux Presentation Day zijn er extra computers aanwezig, speciaal voor de bezoekers van dit evenement.

Leeszaal Rotterdam West, Rijnhoutplein 3, 3014 TZ Rotterdam

Zegt het voort!

Flyer Linux Presentation Day

Wil je reclame maken voor Linux Presentation Day? Wij houden je niet tegen! Maak eventueel gebruik van de flyer:

Contact

Voor vragen, ideeën en opmerkingen kun je contact opnemen met:

LPD ook in Tilburg

Ook in Tilburg is er Linux Presentation Day. LPD wordt georganiseerd door LEF en is dit jaar onderdeel van het Open Source Event. Dit evenement vindt plaats in Bibliotheek Tilburg Centrum. Niet op 6 mei maar een week later op 13 mei.

Ga naar LEF op Facebook voor meer informatie.