• leer • probeer • installeer •

GNU/Linux

HET VRIJE BESTURINGSSYSTEEM


Vorige edities

Lente 2020

Video meeting

Vanwege het coronavirus was Linux Presentation Day op zaterdag 16 mei alleen te bezoeken via video meetings. De LPD-medewerkers stonden te popelen om de bezoekers te ontvangen in vijf virtuele ontmoetingsruimtes.

Maar helaas, die bezoekers kwamen niet... Niet helemaal waar: er was één bezoeker. Hij was van Linux Café Brugge en hij wilde kijken hoe we het aangepakt hadden met die video meetings.

Blijkbaar is de ontmoeting in real life belangrijker voor onze bezoekers dan we dachten...

Extra editie 2020

Op vrijdag 17 januari was er een extra editie van Linux Presentation Day. Dit keer niet in de leeszaal maar in Maakplaats010 van de Centrale Bibliotheek.

LPD in de bieb

Op 14 januari stopte de ondersteuning van Windows 7. Daarom hebben we ons tijdens deze editie gericht op de overstap van Windows 7 naar GNU/Linux.

Er waren zeven bezoekers. Vier bezoekers hadden hun laptop meegenomen en op alle vier is GNU/Linux geïnstalleerd. Hun laptops zijn weer helemaal up to date!

Herfst 2019

Linux Presentation Day op TV

Het was een rustige Linux Presentation Day op zaterdag 16 november met een kleine 10 bezoekers. Misschien hebben we de populariteit van de goedheiligman die deze dag in Rotterdam arriveerde, onderschat.

Maar dit betekende wel dat het LPD-team alle tijd had om de bezoekers te woord te staan en verder te helpen. Maar bezoekers leren niet alleen van ons, wij leren ook van onze bezoekers. Zo wist een bezoeker, afkomstig uit Rwanda, ons te vertellen wat de betekenis is van Ubuntu (één van de vele Linux-smaken):

Ubuntu is something you possess and share with your heart.

LPD 2019.2 - WelkomLPD 2019.2 - Ubuntu

Lente 2019

Er was weer een hoop te zien en te beleven tijdens Linux Presentation Day op zaterdag 25 mei. Zo gaf Hans een live demonstratie 3D-printen met GNU/Linux en andere vrije software. Een digibord toonde het programma OpenBoard, een virtueel, interactief whiteboard dat draait op GNU/Linux. En bezoekers konden verschillende smaken GNU/Linux uitproberen op de aanwezige computers.

LPD 2019.1 - OpenBoardLPD 2019.1 - 3D-printer

De LPD-medewerkers waren weer druk met installeren, problemen oplossen en vragen beantwoorden. Dat hou je natuurlijk alleen vol met koffie, thee en taart!

LPD 2019.1LPD 2019.1 - Koffie, thee en taart

Dit keer waren er zelfs bezoekers van buiten de regio: twee uit Gelderland en één uit Limburg! De Limburgse bezoeker had haar wereldreis niet voor niets gemaakt, want zij won met de traditionele prijsvraag een notebook met GNU/Linux.

Bekijk alle foto's van deze editie en bekijk de video.

Herfst 2018

Zaterdag 10 november - Alweer voor de vijfde keer was er Linux Presentation Day in Leeszaal Rotterdam West. Meteen bij binnenkomst werd de aandacht getrokken door een videopresentatie over GNU/Linux. Hiermee werden bezoekers van de leeszaal verleid om ook eens achterin de leeszaal te gaan kijken, daar waar LPD plaatsvond.

Twee bezoekers hadden taart en zelfgebakken koekjes meegenomen, dus de dag kon al niet meer stuk! Er waren bekende gezichten maar ook nieuwe LPD-bezoekers, allemaal met hun eigen specifieke vragen over GNU/Linux. Ze hielden het LPD-team de hele dag druk bezig.

Linux Presentation Day op TV

En zoals altijd waren er weer uitdagende problemen die opgelost moesten worden. Dit keer was er onder andere een laptop met een BIOS/UEFI-probleem, dat de installatie van GNU/Linux bemoeilijkte. Gelukkig was er een bezoeker die spontaan meehielp om dit probleem te tackelen.

De gelukkige winnaar van de LPD-prijsvraag was de cameraman van Oude Westen TV. Hij nam aan het eind van de dag een complete Linux-computer mee naar huis! Dat hier geen sprake was van omkoping, dat bewijst de video. Daarop is duidelijk te zien dat de verloting - al was het zonder notaris - op eerlijke wijze verliep ;-)

Lente 2018

Stoepbord LPD

Op zaterdag 5 mei vond de vierde editie van Linux Presentation Day plaats in Leeszaal Rotterdam West. Om 10 uur stonden de eerste bezoekers al op de stoep. Dus het LPD-team, dit keer 6 man sterk, kon meteen aan de slag.

Het aantal bezoekers was minder dan tijdens de vorige edities (ongeveer 10). Dat betekende wel dat het LPD-team alle tijd had om de bezoekers te helpen en te woord te staan. Zo werd er uitleg gegeven over GNU/Linux, over de verschillende programma's die erop draaien en over het maken van back-ups. Daarnaast is er op 4 laptops van bezoekers GNU/Linux geïnstalleerd.

En aan het einde van de dag kon de winnaar van de LPD-prijsvraag, een complete Linux-computer mee naar huis nemen!

Herfst 2017

Met een sterk uitgedund LPD-team (bestaande uit Ben en Martin) startte op zaterdag 18 november om 10 uur de derde editie van Linux Presentation Day in Leeszaal Rotterdam West. Drie pc's met drie verschillende "Linux-smaken" (ofwel: Linux-distributies) en drie verschillende grafische desktop-omgevingen, konden door de bezoekers worden uitgeprobeerd.

Computer

Dezelfde pc's, compleet met beeldscherm, toetsenbord en muis, konden worden gewonnen door mee te doen met de prijsvraag. Bijna iedereen had het goede antwoord ingeleverd en de winnaars moesten daarom door loting worden bepaald. Aan het eind van de dag waren drie blije winnaars een Linux-computer rijker.

Verder waren er weer veel vragen over Linux en waren er bezoekers met software- en hardware-problemen, die voor een deel konden worden opgelost. Ook was er dit keer informatiemateriaal in de vorm van folders, beschikbaar gesteld door de FSFE. En er was taart, meegebracht door een enthousiaste bezoeker!

Een van de bezoekers heeft zich aangemeld als LPD-medewerker. De volgende editie verwachten we weer een LPD-team op volle sterkte. En dan is de kans dat het maken van foto's erbij inschiet, waarschijnlijk wat kleiner...

Lente 2017

De tweede editie van Linux Presentation Day in Leeszaal Rotterdam West vond plaats op zaterdag 6 mei. De 8 LPD-medewerkers (dit keer herkenbaar aan hun badge) hadden er veel zin in!

Badges LPD-team

Maar gold dat ook voor onze potentiële bezoekers? Zouden die niet veel liever kiezen voor het heerlijke lentezonnetje dat buiten vol op scheen? Uiteindelijk viel dat mee. Over de hele dag verspreid kwamen er mensen langs en hadden we een bezoekersaantal vergelijkbaar met vorig jaar (zo'n 15 à 20).

LPD 2017.1LPD 2017.1

De bezoekers konden aan de slag op de aanwezige computers met diverse "Linux-smaken" (ofwel: Linux-distributies). Er werden veel vragen gesteld (en beantwoord) en problemen die bezoekers ondervonden met hun eigen Linux-computer, werden opgelost. Bij een aantal bezoekers is er Linux geïnstalleerd op hun laptop (ook naast Windows, zodat je beide besturings­systemen kunt gebruiken).

Mensen die thuis zelf aan de slag wilden, konden een gratis live-usb-stick en installatie-dvd mee naar huis nemen (met dank aan Ben). Wederom een geslaagde dag met tevreden LPD-medewerkers en hopelijk ook tevreden bezoekers.

Linux Presentation Day op TV

LPD op TV

Tijdens deze tweede editie van Linux Presentation Day kwam Oude Westen TV op bezoek.

En Martin van het LPD-team werd geïnterviewd door reporter Marjorie Winter.

Bekijk de video via YouTube!

Herfst 2016

In Leeszaal Rotterdam West vond op zaterdag 29 oktober Linux Presentation Day plaats. Tijdens dit evenement kon "de gewone computergebruiker" kennis maken met het vrije besturingssysteem Linux. Vier laptops (en voor de "nerds" een Raspberry Pi) met Linux waren aanwezig om uit te proberen.

LPD 2016.2LPD 2016.2

Om 10 uur waren de eerste bezoekers al present, met de vraag waar de presentatie geprojecteerd ging worden. Helaas, zo'n presentatie was er niet. Wel konden de bezoekers zich naar hartenlust uitleven op de aanwezige Linux-computers. Verder was het ook mogelijk om de organisatoren, Tarek, Luit, Oskar en Martin, de hemden van de lijven te vragen over alles wat maar met Linux te maken heeft.

LPD 2016.2LPD 2016.2

Veel bezoekers hadden kun eigen computer (laptops en pc's) meegenomen. Met behulp van een zogenaamde live-usb-stick of live-dvd gingen de Linux-debutanten op hun eigen computer aan de slag met Linux (zonder Linux te hoeven installeren). Eén gevorderde Linux-gebruiker hielp spontaan mee met het beantwoorden van de vele vragen die gesteld werden. Geen overbodige luxe, want de organisatie had de handen vol aan het te woord staan van de leergierige bezoekers (naar schatting zo'n 15 à 20).

Het was een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar. Het zou dus zomaar kunnen dat er in de lente weer een Linux Presentation Day gehouden wordt in de leeszaal.

De organisatoren gingen in ieder geval met een tevreden gevoel naar huis. En de bezoekers gingen naar huis met Linux geïnstalleerd op hun computer of met een installatie-dvd of -usb-stick om thuis zélf Linux te installeren.