![]() • leer • probeer • installeer • GNU/LinuxHET VRIJE BESTURINGSSYSTEEM GNU/Linux
Wat is GNU/Linux?![]() GNU/Linux (vaak kortweg Linux genoemd) is een besturingssysteem voor computers, net als bijvoorbeeld Microsoft Windows en macOS. Het besturingssysteem (in het Engels: operating system of OS) zorgt ervoor dat jij als gebruiker met je computer kunt werken. Het starten van programma's, het verkennen van je harddisk en het opslaan van bestanden, zijn allemaal zaken die mogelijk gemaakt worden door het besturingssysteem. Wil je nu al meer weten over GNU/Linux? Op internet is heel veel informatie over GNU/Linux te vinden, bijvoorbeeld op GNU/Linux voor beginners. Meer vrijheid met GNU/LinuxGNU/Linux is een vrij besturingssysteem. Het geeft jou meer vrijheid dan propriëtaire besturingssystemen, zoals Microsoft Windows en macOS. ![]()
Is GNU/Linux iets voor mij?GNU/Linux is zeker iets voor jou als je gesteld bent op je vrijheid. Maar ook als je één of meer van de onderstaande punten herkent.
Vrije software![]() GNU/Linux is vrije software. Het wordt ontwikkeld door talloze programmeurs uit heel de wereld (hobbyisten en professionals) en wordt aan iedereen vrij beschikbaar gesteld. GNU/Linux (en veel andere vrije software) wordt uitgegeven onder een copyleft-licentie, de GNU General Public License, om precies te zijn. Deze licentie geeft de gebruiker vier essentiële vrijheden. Maar er wordt ook een belangrijke beperking opgelegd: de (aangepaste) software mag alleen opnieuw uitgegeven worden onder dezelfde licentie, met de bijbehorende vrijheden. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat vrije software ook vrij blijft. Open sourceVrije software wordt vaak open source software genoemd. Het nadeel van deze term is dat wordt voorbijgegaan aan de vrijheden die de software biedt. Lees meer: Waarom open source de essentie mist. FreewareDe term freeware ben je vast ook wel eens tegengekomen. Freeware is gratis maar het is geen vrije software. Lees meer over freeware. Linux of GNU/Linux?Veel mensen gebruiken de term Linux als ze GNU/Linux bedoelen. Maar Linux is alleen de kern van het besturingssysteem. Als je spreekt over het gehele besturingssysteem, gebruik dan de term GNU/Linux. ![]() Waarom? Omdat GNU het verdient om vermeld te worden. Het GNU-project nam in 1984 het initiatief om een volledig vrij besturingssysteem te maken en zonder het GNU-project was er nu geen GNU/Linux. Lees meer over Linux en GNU. Laatste wijzigingen: 6 november 2022 |