• leer • probeer • installeer •

GNU/Linux

HET VRIJE BESTURINGSSYSTEEM


GNU/Linux

Wat is GNU/Linux?

Besturingssysteem

GNU/Linux (vaak kortweg Linux genoemd) is een besturings≠≠­systeem voor computers, net als bijvoorbeeld Microsoft Windows en macOS.

Het besturings≠­systeem (in het Engels: operating system of OS) zorgt ervoor dat jij als gebruiker met je computer kunt werken. Het starten van programma's, het verkennen van je harddisk en het opslaan van bestanden, zijn allemaal zaken die mogelijk gemaakt worden door het besturings­≠systeem.

Wil je nu al meer weten over GNU/Linux? Op internet is heel veel informatie over GNU/Linux te vinden, bijvoorbeeld op GNU/Linux voor beginners.

Meer vrijheid met GNU/Linux

GNU/Linux is een vrij besturings­systeem. Het geeft jou meer vrijheid dan propriŽtaire besturings­systemen, zoals Microsoft Windows en macOS.

 • Je kunt GNU/Linux gratis downloaden.
 • Je mag GNU/Linux kopiŽren voor familie, vrienden en kennissen.
 • Je mag GNU/Linux installeren op zo veel computers als je maar wilt.
 • Met GNU/Linux heb je meer keuzevrijheid. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende desktop-omgevingen.
 • Voor het installeren en up-to-date houden van GNU/Linux heb je geen licentiecode en geen account of ID nodig. En je hoeft de software niet te registreren. Je hebt dus ook niets te maken met een softwarefabrikant die van alles van je wil.
 • Hou je van programmeren? Je mag GNU/Linux zelfs aanpassen! (je kunt als het ware onder de motorkap kijken en eraan sleutelen)

Is GNU/Linux iets voor mij?

GNU/Linux is zeker iets voor jou als je gesteld bent op je vrijheid. Maar ook als je ťťn of meer van de onderstaande punten herkent.

 • Op mijn computer draait Windows XP, Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 maar dat is niet meer veilig omdat Microsoft geen updates meer biedt.
  Tijd om over te stappen op GNU/Linux!
 • Mijn computer is oud en niet meer vooruit te branden.
  GNU/Linux draait vaak prima op wat oudere computers.
 • Mijn computer is geÔnfecteerd door een virus.
  GNU/Linux is minder gevoelig voor virussen; bekende ransomware zoals WannaCry en GandCrab werken beide alleen op Windows-computers.
 • Ik vertrouw Microsoft en Apple niet als het gaat om mijn privacy.
  Bij GNU/Linux staat de vrijheid van de gebruiker en openheid centraal en niet de verkoop van zo veel mogelijk producten aan de consument.
 • Ik wil mijn computer opnieuw installeren maar ik ben mijn licentiecode kwijt.
  Met GNU/Linux heb je geen licentiecode nodig.
 • Ik wil mijn besturingssysteem ook op een andere computer installeren maar dat kan/mag niet.
  GNU/Linux kun je installeren op zo veel computers als je maar wilt.
 • Mijn computer is niet geschikt voor Windows 11 (doe de test).
  Hoogste tijd om over te stappen op GNU/Linux!

Vrije software

Copyleft

GNU/Linux is vrije software. Het wordt ontwikkeld door talloze programmeurs uit heel de wereld (hobbyisten en professionals) en wordt aan iedereen vrij beschikbaar gesteld.

GNU/Linux (en veel andere vrije software) wordt uitgegeven onder een copyleft-licentie, de GNU General Public License, om precies te zijn. Deze licentie geeft de gebruiker vier essentiŽle vrijheden.

Maar er wordt ook een belangrijke beperking opgelegd: de (aangepaste) software mag alleen opnieuw uitgegeven worden onder dezelfde licentie, met de bijbehorende vrijheden. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat vrije software ook vrij blijft.

Open source

Vrije software wordt vaak open source software genoemd. Het nadeel van deze term is dat wordt voorbijgegaan aan de vrijheden die de software biedt. Lees meer: Waarom open source de essentie mist.

Freeware

De term freeware ben je vast ook wel eens tegengekomen. Freeware is gratis maar het is geen vrije software. Lees meer over freeware.

Linux of GNU/Linux?

Veel mensen gebruiken de term Linux als ze GNU/Linux bedoelen. Maar Linux is alleen de kern van het besturings­systeem. Als je spreekt over het gehele besturings­systeem, gebruik dan de term GNU/Linux.

GNU en Linux

Waarom? Omdat GNU het verdient om vermeld te worden. Het GNU-project nam in 1984 het initiatief om een volledig vrij besturings­systeem te maken en zonder het GNU-project was er nu geen GNU/Linux.

Lees meer over Linux en GNU.